Biblioteca Publică Gubernială din Chişinău (ulterior Biblioteca Publică din Chişinău) a fost înfiinţată de jure în 1830, printr-o dispoziţie-acord a Ministerului de Interne al Imperiului Rus.
Cel care a organizat căutarea sediului, achiziționarea de fonduri de carte și inaugurarea ca atare a instituției a fost tutorele (epitropul) ei, doctorul în drept Petru Manega, originar din București.
Inaugurarea Bibliotecii Publice din Chişinău a avut loc la 22 aug. 1832, în timpul aflării în exerciţiul funcţiunii a guvernatorului A.I. Sorokunski.
Primul bibliotecar a fost Gavriil Bilevici, un intelectual cu studii făcute la Cernăuți, profesor la Gimnaziul nr.1 de băieți din Chișinău, unde a fost găzduită un timp biblioteca.
La baza fondului inițial de documente au stat cărțile procurate de la colonelul I. P. Liprandi, de la Kelhner și de la profesorul Arhanghelski, de asemenea publicațiile donate de către G. Polonski și Balen de Bal.
I. P. Liprandi
Regulamentul Bibliotecii Publice din Odesa
Pentru organizarea funcționării Bibliotecii chișinăuiene, directorul școlilor din regiune, Grinevici, a adoptat Regulamentul Bibliotecii Publice din Odesa.
În 1832, negustorul I. Kriukov cumpără casa lui Bogaciov și propune bibliotecii să prelungească contractul de închiriere până la 1853. După ce Petru Manega a obținut în 1832 banii necesari pentru reînnoirea arendei casei lui Kriukov, Biblioteca a rămas acolo până în 1834, în trei camere mici.