În 1992 a fost numit în funcţia de director general al Bibliotecii Naţionale Alexe Rău – bibliolog, poet, eseist, filozof al culturii.
Alexe Rău
Începutul reformei principale a bibliotecii: schimbarea structurii şi conţinutului activităţii bibliotecii (alinierea la standardele internaţionale, valorificarea patrimoniului naţional, reorganizarea activităţii editoriale şi culturale, modificarea formelor şi metodelor de lucru în reţeaua națională de biblioteci).
Fondarea Ateneului de cultură şi credinţă Biserica albă.
Inaugurarea primei ediţii a Salonului Naţional de Carte, care se va organiza anual şi va include: expoziţii, târgul producţiei editoriale din anul precedent, lansări de carte, simpozioane, mese rotunde etc.
Organizarea Simpozionului Anul bibliologic 1991 (3 aprilie).
Iniţierea Simpozionului Valori bibliofile în colaborare cu Societatea Bibliofililor din Moldova.
Organizarea primei ediţii a Concursului republican pentru cea mai reuşită lucrare în domeniul bibliologiei.
Lansarea publicaţiilor noi: Bibliografia Moldovei: Cărţi.Albume.Hărţi. Note muzicale. Discuri. Seriale etc.; Cronica vieţii politico-administrative, social-economice şi culturale a Moldovei; Legi, acte normative, comunicate oficiale emise de către organele puterii de stat și administrației publice ale Republicii Moldova: Catalog; Magazin bibliologic, prima revistă de specialitate.
Donaţii de carte din parte: Guvernului României – 912 423 vol. (pentru bibliotecile publice).
Calendarul bibliotecarului (din 2000 se va numi Calendarul Naţional);
Biblioteconomia Moldovei. Cadru de reglementare;
Cultura în Moldova.
Organizarea pentru prima dată a întrunirii directorilor bibliotecilor publice raionale, orăşeneşti şi municipale (din 1995 – Seminarul Naţional al managerilor de biblioteci).
Lansarea ediţiei cumulative Bibliografia Moldovei: Cărţi. Albume. Hărţi. Note muzicale. Discuri. Seriale etc. în cadrul Comisiei cultură a Consiliului Europei la Strasbourg.
Inaugurarea Polipticului cultural-istoric şi ştiinţific „Basarabenii în lume”.
Lansarea buletinului Cultura în Moldova.
Biblioteca Naţională a României a oferit pentru BNRM un exemplar de depozit legal al României.
Semnarea Protocolului de colaborare cu Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga” din Cluj – Napoca.
Elaborarea Programului Naţional „Memoria Moldovei”.
Implementarea soft-ului TinLib.
Inaugurarea unor forme noi de activităţi: expoziţii-eveniment, auditorium, activităţi pedagogice, seri colocviale etc.
Biblioteca devine membru al Reţelei asociate de biblioteci UNESCO, fapt care-i oferă posibilitatea de a beneficia de colecţia documentelor UNESCO.
Crearea serviciului „Depozit legal”.
Desemnarea BNRM ca Centru depozitar al materialelor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în Republica Moldova.
Elaborarea Strategiei de reformare a BNRM, a Concepţiei de reorganizare a Serviciului „Moldavica” în Serviciul „Moldavistica”.
Elaborarea proiectului Centrul tehnic de conservare şi restaurare şi obţinerea pentru realizarea lui a unui suport financiar de 65 000 dolari S.U.A. de la Fundaţia SOROS-Moldova.
Inaugurarea Cafenelei filozofice.
Deschiderea pentru beneficiarii BNRM a unei săli de calculatoare unde este asigurat accesul utilizatorilor la catalogul on-line și navigarea în Internet.
Organizarea pentru prima dată a Zilelor Bibliotecii Naţionale sub genericul “BNRM şi beneficiarii săi”.
Inaugurarea în comun cu ABRM a Şcolii de Biblioteconomie din Republica Moldova şi a Centrului de Informare şi Documentare în Bibliologie, în incinta blocului nr. 2.
Departamentul de informaţii publice al ONU a acordat BNRM statutul de bibliotecă-depozitar al materialelor Organizaţiei Naţiunilor Unite în Republica Moldova.
Semnarea Acordului de colaborare cu Biblioteca Naţională din Varşovia (Polonia).
Editarea volumului Ganenco Petru. Scrieri istorice în 2 vol. Vol. I. Istoria Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova de la 1832 pînă la 1918.
Acordarea BNRM şi directorului ei general a decoraţiei internaţionale „Clasa europeană a calităţii”, cu nominalizările „Instituţia sec. XXI” şi „Conducătorul sec. XXI” (în cadrul proiectului „UE – secolul XXI”).
Inaugurarea Galeriei personalităţilor legate de istoria blocului nr. 2.
Elaborarea Proiectului “Automatizarea Bibliotecii Naţionale. Etapa I-a: Digitalizarea patrimoniului documentar al BNRM şi retroconversia catalogului cumulativ Cartea veche a Moldovei. Proiectul a fost susţinut de Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică.
Inaugurarea primei ediţii a Salonului Naţional de Carte – unul din cele mai importante evenimente culturale din viaţa republicii.
Organizarea pentru prima dată a Simpozionului “Valori bibliofile”.
Inaugurarea Plăcii comemorative consacrate arhitectului edificiului BNRM a A. E. Ambarţumean.
Semnarea Acordului bilateral de colaborare cu Biblioteca de Stat a Rusiei.
Înfiinţarea Clubului tinerilor bibliotecari. Organizarea primei conferinţe a tinerilor bibliotecari.
Lansarea celui mai important proiect strategic al Biblioteconomiei Moldovei – Sistemul Informaţional Integrat al Bibliotecilor din Moldova (SIBIMOL) , susţinut de Fundaţia Soros - Moldova, Ministerul Culturii al Republicii Moldova.
Înfiinţarea în comun cu Ambasada Poloniei în incinta BNRM a Bibliotecii poloneze.
Intrarea BNRM în Asambleea Bibliotecară Euroasia (BAE).
Semnarea Acordului bilateral de colaborare cu Biblioteca Naţională a Republicii Belarus.
Completarea Bibliografiei Naţionale a Moldovei cu două compartimente noi: Publicaţii
Oficiale şi Teze de doctorat.
La 11 octombrie 2005, în urma demersurilor din partea BNRM, la cea de-a IX-a Adunare anuală a membrilor Conferinţei Bibliotecilor Naţionale Europene (CENL), Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a fost acceptată cu vot unanim în calitate de membru cu drepturi depline CENL.
Elaborarea şi lansarea Modelului strategic de creare a Bibliotecii Naţionale Numerice a Republicii Moldova.
Organizarea expoziţiilor-eveniment virtuale.
Începând cu anul 2006, la solicitarea diasporei moldoveneşti din străinătate, BNRM participă la crearea unor biblioteci în Italia (Reggio Emillia), Grecia, Rusia, Ucraina prin completarea fondurilor acestora cu cărţi şi ediţii periodice din Republica Moldova.
Finalizarea reparaţiei capitale a blocului nr. 2 al Bibliotecii şi transferarea în acest edificiu a serviciilor Cartea veche şi rară şi Audiovideoteca.
Prima participare a directorului BNRM la întrunirea anuală a CENL la Helsinki şi afirmarea BNRM ca membru cu drepturi depline a CENL şi al Bibliotecii Numerice Europene.
Încheierea Acordului de colaborare cu Biblioteca Naţională a României.
BNRM a încheiat Acordul de colaborare cu Fundaţia „Conferinţa Bibliotecilor Naţionale Europene” (CENL), care prevedea integrarea BNRM în sistemul unic al bibliotecilor naţionale din Uniunea Europeană – Biblioteca Digitală Europeană.
Participarea BNRM la proiectul european FUMAGABA (2008-2009).
Lansarea proiectului Sistemul Informaţional Integrat al Bibliotecilor din Moldova (SIBIMOL).
Conversia catalogului electronic al BNRM din sistemul local TinLib în TinREAD şi conectarea la baza centrală de date SIBIMOL.
Adaptarea structurii BNRM la noile sarcini puse în faţa instituţiei de către societatea informaţională şi integrarea europeană: crearea Direcţiei SIBIMOL sub egida BNRM, precum şi a Serviciului de numerizare.
Lansarea Bibliotecii Naţionale Digitale Moldavica. Digitalizarea primelor 100.000 de pagini.
Demararea cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a proiectelor strategice ce ţin de cooperarea şi colaborarea cu bibliotecile naţionale din străinătate şi de atragere a donaţiilor de peste hotare de publicaţii tradiţionale şi electronice, în vederea completării colecţiilor Moldavistica și Literaturile Lumii.
Constituirea Ligii Bibliotecarilor din Republica Moldova după modelul statelor europene.
Organizarea primei ediţii a Galei Premiilor Naţionale GALEX, instituite de către Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova şi BNRM.
Organizarea primei ediţii a Festivalului Naţional al Cărţii şi Lecturii consacrată lui Grigore Vieru.
Inaugurarea Centrului Pro-European de Servicii şi Comunicare.
Recepţionarea de la editurile României a unui exemplar de fiecare carte din domeniul ştiinţelor umanistice tipărită în limba română.
Aniversarea a 180-a a fondării Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.
Decorarea Bibliotecii Naționale cu Ordinul Republicii. Distincţia a fost oferită în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea sistemului de biblioteci şi pentru contribuţia substanţială la salvgardarea patrimoniului naţional documentar.