Donaţiile au fost şi continuă să rămână o sursă importantă şi considerabilă de completare a fondurilor Bibliotecii Naţionale. Anual volumul de publicaţii provenite din donaţii constituie cca 5 mii de documente.
O contribuţie deosebită la completarea fondului BNRM o constituie donaţiile de carte din partea unor personalităţi de seamă din republică şi de peste hotare. Aceste documente, adunate cu grijă de colecţionari, au fost dăruite BNRM, ceea ce reprezintă un gest cultural de mare ţinută, pentru care Biblioteca Naţională rămâne profund recunoscătoare.
Imaginea nouă ce şi-a creat-o BNRM în ţară şi peste hotare contribuie la alegerea de către diferite personalităţi marcante sau de către rudele acestora a Bibliotecii drept loc de conservare şi de punere la dispoziţia generaţiilor viitoare a unor importante biblioteci particulare. În acest scop, în cadrul colecţiilor speciale sunt constituite fonduri ale acestor personalităţi. Cele mai reprezentative sunt bibliotecile familiei Bârsan, Balmuş, a lui Vasile Blajin, Anton Crihan, Alexandru Sturza, Nicolai Moghileanski, Zlata Tkaci, Sergiu Grossu, Alexandru Şoltoianu, Dumitru Fusu, Iurii Kojevnikov.
Donatori de carte, persoane fizice din Republica Moldova
Clara şi Pavel Balmuş (1250 vol.)
Ion şi Victor Bârsan (871 vol.)
Maria Bieşu (9 vol.)
Dumitru Blajinu (550 vol.)
Serafim Buzilă (844 vol.)
Nicolae Câlciu (180 partituri şi clavire ale compozitorilor clasici)
Vlad Chiriac (364 vol.)
Academicianul Mihai Cimpoi (83 vol.)
Constantin Ciobanu (118 vol.)
O colecţie preţioasă a intrat în fond de la dl Constantin Ciobanu (118 vol.), care a îmbogăţit colecţia serviciului Carte veche şi rară. Cele mai valoroase publicaţii din această colecţie sunt: Mureşanu F. „Cazania lui Varlaam. 1643-1943. Prezentare în imagini”, editată în 1944, care conţine 56 de xilogravuri şi 111 de ilustraţii; I.Chirtoagă „Sud-Estul Moldovei şi stînga Nistrului (1484-1699) – aceste cărţi au fost lipse în fondul BNRM.
Părintele Ioan Ciuntu
Anton Crihan (752 vol.)
Mihail Dolgan (11 vol.)
Mircea Druc (424 vol.)
Boris Druţă (45 vol.)
Vladimir Dumbrava (229 vol.)
Dumitru Fusu (856 vol.)
Sergiu Grossu (7861 u.m.)
Ion Hadârcă
Iurii Kojevnikov (1324 vol.)
În 2010, a avut loc transmiterea solemnă, cu titlu de donaţie, către BNRM a unei părţi a bibliotecii personale a lui Iurii Kojevnikov, critic literar, scriitor din Federaâia Rusă, traducător şi cercetător de vază a literaturii române. În cadrul colecţiilor speciale ale BNRM, donaţia a fost pusă la temelia fondului Iurii Kojevnikov. Donaţia este constituită din 1324 ex. cărţi şi reviste în limba română, editate în Republica Moldova şi în România şi cărţi în limba rusă, semnate de savant, editate în Federaţia Rusă. Donaţia conţine multe ediţii rare, deosebit de valoroase, multe din care până acum nu au existat în colecţiile Bibliotecii Naţionale, de ex.: „Mihai Eminescu. Poezii tipărite în timpul vieţii” în trei volume, editate în a.a. 1939-1944 la Bucureşti; „Cronicile României. Letopiseţele Moldovei şi Valahiei”, editate de Mihail Kogălniceanu în 3 volume la Bucureşti, între anii 1872 şi 1874; „Scrieri” de Ion Ghica, 1914, Bucureşti ş.a.
Petru Lucinschi (21 vol.)
Alexandru Magola (77 vol.)
Aurel Marinciuc (105 vol.)
Valentin Mândâcanu (cca 1000 vol.)
Nicolai Moghileanski (88 vol.)
Gheorghe Mustea (32 vol.)
Ion Păcuraru (106 vol.)
Valeriu Păsat
Mircea Snegur (8 vol.)
Vasile Spinei (15 vol.)
Alexandru Stourdza (203 vol.)
Vasile Şoimaru (295 vol.)
Alexandru Şoltoianu (1344 vol.)
La creşterea colecţiilor a contribuit substanţial o donaţie de carte de mare valoare informaţională transmisă de disidentul om politic Alexandru Şoltoianu. Colecţia lui A. Şoltoianu cuprinde cărţi rare, albume, broşuri în limbile română, rusă, germană, arabă, numeroase articole decupate din ziare, adunate pe parcursul întregii sale vieţi. Printre materiale se află şi lucrări semnate de mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni, scrise la sfârşitul secolului al XIX-lea, volumul Transnistria în hărţi, un Jurnal politic, editat în anul 1975 la Amsterdam.
Efim Tarlapan (38 vol.)
Zlata Tkaci (839 vol.)
Nicolae Timofti (58 vol.)
Excelența sa Nicolae Timofti, Președintele Republicii Moldova, a oferit Bibliotecii Naționale, cu titlu de donație 58 titluri de cărți apărute în colecția “Biblioteca Lomonosov”, tipărite în condiții poligrafice de excepție, pe hârtie lux cream de către Fundația pentru Susținerea Dezvoltării Economice a țărilor din CSI. Tirajul fiecărui titlu este de numai 500 exemplare. Deci, dacă le raportăm la întreg spațiul CSI, cărțile dăruite prezintă rarități bibliofile.
Nicolae Ţâu (10 vol.)
Ion Ungureanu (219 vol.)
Andrei Vartic (61 vol.)
Vladimir Voronin (368 vol.)
O donaţie de valoare incontestabilă a făcut Bibliotecii ex - Preşedintele Republicii Moldova dl Vladimir Voronin. Ea cuprinde 368 titluri de publicaţii şi conţine lucrări deosebit de valoroase, care au completat fondul de aur al BNRM şi contribuie la îmbogăţirea cunoştinţelor beneficiarilor în diverse domenii: istorie, cultură, artă, civilizaţie etc. Majoritatea ediţiilor au o prezentare grafică şi poligrafică deosebită, unele lucrări sunt în coperţi de piele naturală; ele sunt păstrate în colecţia serviciului Carte veche şi rară. Din documentele preţioase fac parte „Molebnic”, editat la Tipografia Exarhicească în 1815 şi „Ceaslov”, editat în Chişinău în 1862. Un interes deosebit prezintă cartea editată cu ocazia jubileului de 300 ani de la înfiinţarea oraşului Sankt-Peterburg.
Emil Vrabie (16 vol.)
Vlad Zbârciog (87 vol.)
Donatori de carte, persoane fizice din România
Vlad Bejan
Ana Blandiana (91 vol.)
Nicolae Breban
Gheorghe Buluţă
Mircea Cărtărescu
Mircea Dinescu (7 vol.)
Paul Goma (15 vol.)
Eugen Simion
Alex Ştefănescu
Donatori de carte, persoane juridice
• Guvernul României
• Majoritatea ambasadelor străini acreditaţi în R. Moldova
• Bibliotecile Naţionale ale României, Rusiei, Belarusiei, Portugaliei, Italiei, Franţei, Indiei, Japoniei, Turciei, Poloniei, Germaniei, Spaniei, Chinei, Marii Britanii
• Biblioteci judeţene din România, în special cele din Iaşi, Galaţi, Cluj-Napoca, Târgovişte, Ploieşti
• Editurile „Civitas”, „Pontos”, „Cartea Moldovei”, „Prut Internaţional”, „Economistul”
• Instituţii şi organizaţii din diferite ţări ale lumii, inclusiv România, Italia, SUA, Franţa, Germania, Belarus
• Arhiva Naţională a Republicii Moldova (cca 1000 vol.)
• Alianţa Franceză în Republica Moldova
• Fundaţia Soros-Moldova
• Fundaţia Culturală Română,
• Fundaţia germană
• Academia Română
• Asociaţii, societăţi
• Redacţiile ziarelor